Jedenácté září 2001 v kapesním balení.

18. 04. 2018 10:20:44
Je to už 17 let! Středoškoláci, například, znají toto mystické datum jen z vyprávění rodičů, anebo z odkazů na internetu, kde si mohou ono hrůzostrašné absurdní divadlo přehrávat téměř do nekonečna...

Efekt jedenáctého září byl dvojí:

1 - Sociální, kdy na základě zákona Patriot act (schváleného kongresem 25. října 2001), došlo k výraznému omezení mnoha (doposud platných) svobod všech občanů nejenom v USA, ale i v zahraničí.

2 – Vojenský, kdy případné napadení cizích států „svazovalo“ ruce všem politickým protivníkům a to jak na půdě OSN, tak kdekoli jinde, takže Spojené státy si (od této chvíle) mohly dělat vše, co pro svoje potřeby považovaly za nutné, či správné. Napadení Iráku a Afghánistánu by v jiné době bylo jen stěží možné, přičemž důvod předpokládaných zbraní hromadného ničení v Iráku byl pouze zástupný, ve snaze získat k napadení souhlas Valného shromáždění OSN. Pro armádu Spojených států určen nebyl, jelikož naprostá většina tehdejších vojáků byla přesvědčena o tom, že se jedná o odplatu za jedenácté září.

Jenomže - objevil se mocný protivník, který Spojeným státům začal pomalu ale jistě dělat stále větší problémy. Tím protivníkem byl čas. Čas, který původní hrůzy a strachy lidí utišil a začal probouzet i politiky takřka celého světa, takže již bez mandátu OSN nebylo možno dělat si na světě cokoli. Pouze jen mantinely mandátu (hrubě) nedodržet, což se "povedlo" zrealizovat v Libyi.

Pak přišel další protivník – Putin, jenž jako bájného Fénixe vykřesal Ruskou federaci z popela státního bankrotu... a v jejím čele nastolil opět bipolární svět.

Z vojenského hlediska to byla pro Spojené státy pohroma.

Naopak ve sféře sociální problémy nejsou (a nebudou), jelikož kongres Spojených států vždy poslušně prodlužuje platnost trvání zákona Patriot Act. (První vypršení platnosti bylo 31. prosince 2005.)

Bylo třeba vymyslet něco, co by z hlediska vojenského mělo podobnou účinnost, jako 9/11. A podařilo se. Červená čára a chemické zbraně. Jejich "použití" přinese Spojeným státům (ale i jejich spojencům) stejně uvolněné ruce, jako "dějinný" pád dvojčat.

Je to elegantní řešení, jež lze uplatnit kdykoli a kdekoli na světě. Hlavně je nutno jednat rychle, dokud mediální masáže nepřestanou účinkovat, neboť nejenom Putin, ale i čas jsou na protilehlé straně.

Hlavně nečekat na skutečné a usvědčující důkazy.

Pokud světová veřejnost dokázala (jako hmatatelný důkaz) spolknout neporušený pas (Mohameda Atty), ve žhavém, téměř pyroklastickém betonovém prachu ze dvou mrakodrapů, jež se - dokonce všechny (tři)! - na vzdory fyzikálním zákonům, rychlostí volného pádu zřítily do svého středu... není potřeba si dělat starosti s dokladováním čehokoli...

Autor: Petr Máj | středa 18.4.2018 10:20 | karma článku: 24.89 | přečteno: 681x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 9.42 | Přečteno: 81 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 24.95 | Přečteno: 495 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2303 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 650 | Diskuse
Počet článků 186 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1811
Jsem lékař, vlastně byl jsem...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...