Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Osvoboditele Prahy Koněv dorazil do Prahy 9 května, tedy den po válce kdy zde řádná německá rmáda už nebyla. V Praze podepsala kapitulaci německá armáda s ČNR a ve 12:00 hodin odcházela z Prahy. Pokud pomník, tak generálu Bunjančenku Vlasově armádě.

2 1
možnosti
Foto

Nechám stranou právní aspekty oné dílčí kapitulace, a zeptám se, za co tedy Koněv dostal vyznamenání od Beneše na rozdíl od Buňačenka, který ovšem už 9. května v Praze nebyl.

1 0
možnosti
MK

Pan Bydelský a další jsou v omylu - pozemek se sochou není Prahy 6, ale magistrátu a navíc je v památkové péči!!! Pha 6 má na starosti pouze údržbu.

Takže nějaký topkař, toužící po zviditelnění, neb se celý vor potápí, nemá nárok.

3 0
možnosti
TB

aha, to jsem nevěděl, nejsem z Prahy, ale z místa, kde je do Prahy cca 160 km. Děkuji za vysvětlení

1 0
možnosti
AR

O Koněvovi se naprosto nejvíce baví jen důchodci. Mladší lidi on vůbec nezajímá!!

1 0
možnosti
Foto

Ondřej Kolář, starosta Prahy 6, kterého Koněv nejvíce zajímá, je dle Vás důchodce?

5 1
možnosti
AT

Není to meritum blogu ale stejně mi to nedá: pokud starosta Prahy nemá vůči Číně zaujímat politický názor, pak nemají být ani ve smlouvách Prahy s Čínou žádné politické deklarace. A to přesně se snažil Hřib v souladu s vaším názorem napravit. ;-)

4 0
možnosti
JJ

Ta vzrůstají adorace Ruské stepní hordy je hrůzostrašná...RvRv

8 2
možnosti
DR

Hrůzostrašný je spíš ten tvůj výkřik.

5 9
možnosti
Foto

Věcí Prahy 6 je komunál - čištění kanalizace, vyvážení senkrovny, odvoz odpadu ... Nikoli kácení soch, pro jejichž instalaci a udržování platí mezinárodní dohody

4 8
možnosti
TB

bejvávalo, je už jiná doba.. Na městském pozemku je cosi, co tam někdo nechce,aby bylo. A chce, aby tam bylo něco jiného. Víte a pokud ten druhý,chce aby tam co tam momentálně je, nechť si ten pozemek koupí, a pak tam může mít co chce. Ostatně nejde o kácení soch, jde pouze o její přesun jinam

7 1
možnosti
SN

:-).......pane autore, dnes je řada lidí posedlých Ruskem! Kdyby nebylo milionových obětí převážně vojáků Rudé armády a civilních obyvatel Sovětského svazu, kteří si to, (nebojím se to napsat), vyžrali tak o kterém se těm některým dnešním pisatelům článků a diskutérů ani nezdá, tak by se většina z nich nenarodila, protože jejich rodiče by skončili podle plánů německého Hitlera na Sibiři!

Dnes je v módě přepisování dějin...kdo neplive na Rusa, je ruský troll, hlupák! Já jsem měl to štěstí, že jsem se narodil před druhou světovou!

V 45. i před tím, jako dítě jsem měl už dost rozumu abych si to pamatoval. Z rozhledny od nás,(z Vysočiny), byla vidět hořící Vídeň, při bombardování jsme seděli ve sklepě a trnuli hrůzou aby na dům nespadla bomba, protože by nám to stejně nepomohlo. Měli jsme poměrně velký statek, Rusové přijeli na koních, vojáci s koňmi ve stodole na slámě, důstojníci ve " svátečním"pokoji, ráno v pohodě, když u nás všichni pojedli, odjeli! To se nedá z paměti vymazat.!

Dnes se kdejaký hlupáček, podle mně primitiv, který jede na současné vlně nenávisti k všemu, co bylo v minulosti dobré, .....poctěn tím, že ho někdo zvolil do jakési funkce a považuje se za pupek světa, vyjadřuje k věcem o kterých vlastně nic neví, ale je obdivován....za jeho odvahu! A....aby to ještě zdramatizoval.....,oznamuje, že má osobní stráž! Vždyť je to myšlením duševní chudák!

R^R^R^!!

16 11
možnosti
TB

tady nejde se chlubit, kolik bylo padlých statečných sovětských vojáků. Tady jde o něco víc. Některé stovky padlých bylo úplně zbytečných, jen proto, že je tam mocipáni nahnali na nějaký příkaz. A, že tam nepůjdeš, dostaneš kulku do hlavy, protože jsi vlastizrádce. Takže o tohle nejde, to víte dobře, že ano. Některá rozhodnutí hlavního stanu v Moskvě byla velice chybná v průběhu války.To bylo tehdy, kdy Stalin povolil vojenské tažení Timošenka směrem na Charkov a směrem na Moskvu.. Byl třetím verzí, která směřovala na Krym. Maršal Žukov na tomto jednání měl námitky, že jim takto Němci budou pronikat směrem jihovýchodním na Stalingrad a Kavkaz. Stalin s původní verzí souhlasil a Žukovovi lakonicky sdělil, že se bojí zbytečně.

A je pravdou, že Němce tehdy útok trochu zaskočil, hlavně u toho Charkova, ale přesto dostal Paulus povolení útočit směrem, který předvídal Žukov.

Výsledek je už známy, pod utokem Němce začaly armády Sovětů velice rychle ustupovat a nakonec Stalin stáhnul i toho Timošenka z původního směru. No a válka se nám zase protáhla za cenu tísíců padlých na sovětské straně

8 0
možnosti
Foto

Zásluha Rudé armády na tom, že jsme nadále mohli existovat jako národ a nebyli vyvražděni, zotročeni, poněmčeni, je tak velká, že přebíjí svým významem jiné události. Přebíjí událost v roce 1968, to nebyla okupace jako za Němců, nešlo o zemi a o krev, za normalizace jsme přece fungovali jako stát dobře, stále Československo (nerozdělené), životní úroveň rostla, rodilo se hodně dětí. Ten význam osvobození v roce 1945 není pro jednu generaci, ten je pro několik generací až někdy do poloviny tohoto tisíciletí, a není jen pro Prahu. Z tohoto hlediska proto nezáleží na tom, že socha Koněva byla postavena až desítky let po osvobození. Je vhodné, že stojí v hlavním městě, ale pokud by se obyvatelé z Prahy 6 na ni už nechtěli dívat a v referendu se rozhodli proti ní, klidně ji převezte do našeho města, mohla by stát na místě odstraněné sochy rudoarmějce ;-)

8 9
možnosti
Foto

To mluvíte za všechny občany vašeho města???

7 3
možnosti
AS

A90l63e27š 16S89z11a17b27ó

8. 9. 2019 14:10

sochy se v drtivé většině případů tvoří až po smrti dotyčného, nějakou dobu trvá po zadání návrh díla a nějakou dobu samotná tvorba

dotyčný zemřel v roce 1973, proto tedy ta socha přišla až později

dále mě docela zaráží, že spor o sochu se rozhořel, až 30 let po revoluci díky několika aktivistům, socha nevadila Havlovi, nevadila ani porevolučním největším odpůrcům Ruska a najednou je to něco co musí všichni řešit

přijde mi to jen jako něco co zavání, přijde mi to pouze jako osobní se politické zviditelňování

stejného dojmu jsem nabyl i v případě primátora a Číny

12 0
možnosti
DR

Někdy to tak dle těch diskuzí ale vypadá. Někdo si vzpomene že tam či onde se postaví socha a na druhý den už tam stojí. ;-D

1 0
možnosti
AM

A82d92a35m 49M33a86l92ý

8. 9. 2019 13:50

Jděte s tou nesmírnou "vděčností" do p....

Jo sorry, vy už tam jste a koukají jen polobotky.

PS: memám nic proti sochám. Zato toho mám mnoho proti vražedným režimům a jejich představitelům.

7 5
možnosti
  • Počet článků 186
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1812x
Jsem lékař, vlastně byl jsem...

Seznam rubrik