Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PZ

To ze Cina jak se tady rika “ is eating our lunch” uz neni novinka.

Ekonomiku uz maji nejvetsi na svete a do Afriky investuji plno.

Holt si vsichni musime zvyknout na Cinskeho svetoveho hegemona.

Jedno ale vim,ve svych 56 letech jsem moc stary na to abych se ucil Cinstinu.

To necham na mlady.

:-)

0 0
možnosti
Foto

Problém USA se jmenuje : Regulovaný kapitalismus a daňová zátěž.

1 0
možnosti
Foto

O jednom soudruhovi z USA bych věděl:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Gus_Hall předseda KS USA

Ale kde udělal chybu, to nevím. Vy ano?

3 0
možnosti
JL

Ja zas vim o soudruzsce. Jmenuje se Angela Davis. Na zacatku sedmdesatych let byla zadrzena policii protoze zbrani registrovanou na jeji jmeno, byla spachana vrazda. Prestoze nebyla obzalovana, komunisticky tisk spustil obrovsky povyk. Zminuji se o ni protoze zila v te dobe nejaky cas v Evrope. Pri nejake prilezitosti se s ni setkal, v exilu zijici byvaly reditel Cs. TV J. Pelikan. Pozadal ji, aby vyuzila sveho vlivu a zasahla ve prospech uveznenych disidentu v Ceskoslovensku. Rozhodne odmitla s namitkou, ze tito jsou reakcionari a svuj "trest" si zaslouzi.

4 0
možnosti
DP

Tak to o tom ponechani koridoru Prusku, aby Prusko mohlo sirit krestanstvi v Pobalti je neskutecny blabol, to pozna kazdy, kdo se trochu vyzna v historii.Jinak prvni krestansky misionar v Pobalti (v te dobe jeste Prusko neexistovalo) byl jisty cesky kral, po kterem se dnesni Kaliningrad par stoleti jmenoval Kralovec v cestine.

1 0
možnosti
RE

Čína si "mírovou genocidou" v Africe vytváří prostor sama pro sebe. Mnohým se to však i tak jeví, jako "pomoc Africe."

7 0
možnosti
Foto

Mluvte do dubu. :-)

Na území Číny žádná válka nebyla a Čína nepodnikla žádnou agresi. Pokud to pojímáte takto, tak ano, máte pravdu.

Jenže zapomínáte na její účast ať přímou či nepřímou v konfliktech, kde zúčastněnými jsou jiné státy, ale Čína spřátelenou stranu podporuje finančně, materiálně i personálně. To je fakt na Nobelovu cenu za mír. ;-D

Jo a ty cesty Zemana? Zkuste tady popsat a vyčíslit ty stamiliardové přínosy slibované před nedávnými roky, které měly tyto cesty a kontakty přinést. Díky předem. :-)

6 0
možnosti
Foto

V současnosti je nejzajímavější asi děj kolem plzeňské Škody těžké strojírenství.

Třeba někdy nějaký novodobý Marco Polo zmapuje zatím neznámou cestu, na níž se letos vydal archiv podniku pod čínskými vlzasníky a vyčíslí jeho cenu.

0 0
možnosti
JL

Pane Maji, ta chyba se stala v dobe, kdy Cina zacinala se stavet k prumyslu presne jako "trzni spolecnost". Jeji potencial byl v mnozstvi lidi, kteri byli ochotni pracovat za "peanut" (cesky za malo). Zapad dodal vse potrebne a zacal vyrabet vse, co se dalo lacine prodat v zemich volneho obchodu. Pomalu se vytvorila stredni (vzdelana) vrstva lidi a tim byla moznost vyroby slozitych technickych vyrobku. Take pribyli mistni "kapitaliste" a ti zacali konkurovat tem zahranicnim. Vlada (komunisticka strana) jim usnadnovala vyrobu.

Dalsi problemy jsem poznamenal pod jinym clankem. Zde jen budu komentovat cinskou cestu, ktera nerespektuje mezinarodni rady v obchode, peneznictvi, autorskych pravech a neposledni rade v WTO (world trade organization)

Benevolence minulych vlad USA se odrazila v obrovskych financnich ztratach. Byli vsak zastinene nizkou cenou zbozi a to pro americany bylo vyhodne. Dnes je jiz situace jina. Dnesni administrativa chce vyrovnat vse na uroven (cesky) "fifty-fifty". Jsme uprostred tohoto boje.

Pane Maji. Co se tyka valek a zadna podle vas nebyla pricinou Ciny, ma snadne vysvetleni. Uboha struktura hospodarstvi v zacatku nepotrebovala ochranu. Vojenska sila vsak zacala rust podle zvysovani kvality hospodarstvi. (a mnozstvi penez) Zde uz Cina muze mnoho ztratit. Kdyz se podivate na dnesni vyzbrojovani armady, namornictva (vytvareni umelych ostrovu v jihocinskem mori jako namorni zakladnu) a dnes i vesmirne valecne zbrane (lasery), poznavate mocenske mysleni Ciny. Kam to pujde dal muzete jen uvazovat. Nutnost surovin je tou podstatnou casti cinske politiky. Otevirani sibirskych zasob se stupnuje. Jiz dnes je nezastavitelna at Rusko chce ci nikoliv. Zde muze byt trenice na ktere se Cina vojensky pripravuje. To je moje uvaha.

3 0
možnosti
DP

Muj dobry pritel, ktery predloni procestoval s mnoha zastavkami Rusko od Petrohtadu az do Vladivostoku, mimo jine pobyl par dni ve meste Blagovescensk. Jeho rusti hostitele mu s nevoli rekli, ze v osmdesatych létech se tam dali usazeni Cinane spocitat na prstech dvou ruk, dnes uz tvoriskoro cela ctvrtina mesta Cinane a jejich pocet raketove roste. Zatimco etnicti Rusove SE ze Sibire snazi dostat pryc, nejradeji do evropske casti Ruska, Cinane se na Sibir stehuji v houfech skupuji jak mistni firmy, tak zemedelske farmy. Ruske verchusce se to sice vubec nelibi, ale nic moc proti tomu delat nemuze. Zadelano na konflikt v budoucnosti?

1 0
možnosti
Foto

Mě nepřestane udivovat, jak lidé s komunistickým myšlením a smýšlenímv rádi označují jiné za soudruhy.:-)

5 1
možnosti

Čína zatím nepředčila Spojené státy, takže nevím, proč píšete, že je před USA téměř v každém ohledu. Není a ještě hodně dlouho (pokud vůbec kdy) nebude. Také to vůbec není mírumilovná země - o tom svědčí její horečné zbrojení a akce například v Jihočínském moři, kde si v rozporu s mezinárodním právem (o čem už rozhodl mezinárodní soud, ale Čína rozhodnutí odmítla respektovat) nárokuje několik ostrovů. Přesně tohle by mohlo jednou vést k válce. Čína dříve neválčila, protože byla sice velká, ale slabá. Byla spíše obětí velmocí. Ale co není, může být. K Africe se vůbec nechová altruisticky - dostává ty chudé země do dluhové pasti. Místním diktátorům napůjčuje na budování infrastruktury, to poté provedou čínské firmy a vládám zůstanou ty dluhy. Čína za to také vyžaduje absolutní loajalitu. Je to vlastně takový novodobý kolonialismus. Dostává ty země do ekonomické závislosti a výměnou za to bude mít exkluzivní přístup k surovinám.

7 0
možnosti
Foto

Mezinárodní soud netvoří nezávislí soudci, ale politrukové dosazeni Západem, kteří nehájí mezinárodní právo, ale zájmy svých chlebodárců.

To, jen tak, na vysvětlenou.

Kdyby mezinárodní soud ctil právo, které hlásá, už by musela by odsouzena řada západních politiků.

1 8
možnosti
TT

Pomoc Číny (v Africe) je nepodmíněná - dál už asi není třeba číst, že.

10 1
možnosti
VH

Kazda velmoc ma tu svou zahranicni politiku. Jedni bombarduji, druzi investuji. Podminene, nepodminene, to bych neresil. Investice vzdy predpoklada zisk.

1 0
možnosti
  • Počet článků 186
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1812x
Jsem lékař, vlastně byl jsem...

Seznam rubrik