Lékaři bez hranic se dostali na velmi křehkou hranici

15. 08. 2019 11:05:15
Patrola jejich speciálně upravené "plovoucí nemocnice" vyhledává a vyzvedává africké imigranty z gumových člunů a převáží je k břehům Evropy. Někdo to označuje za záchranu životů, někdo tomu říká spolupráce s pašeráky,

jimž pochopitelně Lékaři bez hranic velmi usnadňují práci... a vzhledem k tomu, že tuto sběrnou loď nechce nikdo pouštět do svých přístavů - které kvůli ochraně svých vlastních obyvatel jsou uzavřeny již rok - nabízí se i účel třetí, citové vydírání evropské veřejnosti. Můžete si vybrat...

Obávám se však, že může jít o účel čtvrtý a tím je precedent pro legalizaci nelegální migrace.

Lékaři bez hranic - ostatně jako i mnoho jiných Neziskových organizací, provádí i činnost politickou. Tentokrát proti zájmům EU.

Plovoucí nemocnice Ocean Viking Lékařů bez hranic totiž nevyplula na Středozemní moře proto, aby nalodila imigranty, ocitnuvší se na nebezpečných gumových člunech. Ona tu bude stále, protože Středozemní moře bude od těchto dnů jejím dalším působištěm.

O co jde Evropské unii

Příliv nelegální migrace se podařilo alespoň zmírnit, když ne zastavit , a to hlavně díky cílevědomému boji proti převaděčství. Evropská unie brání nelegálnímu přistěhovalectví a omezuje jeho rozsah, a to zejména uplatňováním účinné politiky navracení v souladu se základními právy.

Od roku 2015 zahynulo ve Středozemním moři při pokusu dosáhnout břehů Evropy více než 6 000 osob. S cílem zachránit další ohrožené migranty a bojovat proti převaděčství realizuje EU ve Středomoří 3 operace - Sophia, Themis a Poseidon. Díky jejich úsilí se od roku 2016 podařilo zachránit více než 450 000 životů.

V roce 2016 EU zřídila Evropské středisko pro boj proti převaděčství, které má členským státům pomoci zakročit proti tomuto jevu. S cílem rozbít zločinecké sítě Unie spolupracuje rovněž se zeměmi původu migrantů i se zeměmi tranzitu.

Operace Sophia

Operaci Sophia zahájila Rada EU v květnu 2015. Jejím cílem je rozbít operační model převaděčů a obchodníků s lidmi ve Středomoří.

Dosavadní výsledky operace jsou:

zatčení 143 osob podezřelých z převaděčství,

zničení 545 plavidel.

Rada EU rovněž v průběhu let rozšířila rozsah mandátu o:

výcvik libyjské pobřežní stráže a námořnictva,

boj proti pašování zbraní na volném moři u pobřeží Libye,

dozor nad nezákonným obchodováním s ropou vyváženou z Libye.

Od zahájení operace Rada EU její mandát již několikrát prodloužila. Stávající mandát končí dne 30. září 2019.

O co jde převaděčům

Tím, že při zadržení a "vyložení" lidského nákladu, byla jejich plavidla posílána ke dnu, stávala se tato "profese" poměrně dost málo výdělečnou. K oživení došlo až po "geniálním" nápadu nakládat Afričany do poměrně levných člunů gumových. Zájem byl stále veliký, nicméně došlo zákonitě ke změně obsazení jejich "lodí"... Dostat se totiž z Libye do Evropy na gumovém a ještě k tomu přeplněném člunu je dost velké dobrodružství, které se mohlo stát výzvou jen pro ty nejzdatnější . Proto na takových člunech budete jen obtížně hledat starce, ženy a děti. Jediné, co by mohlo opět zvýšit zisky převaděčů a zaplnit jejich lodě "plnohodnotným" živým nákladem, by bylo zkrácení plavby, což však není možné jinak, nežli přiblížením evropské pevniny - tedy zázrakem.

O co jde Lékařům bez hranic

V každém případě jsou právě oni tím zázrakem, neboť na jejich palubě, která bude už od teď vždy přítomná a vždy co nejblíže Libyjských břehů a bude dokonce aktivně vyhledávat pozice lidských zásilek. Na jejich palubě se naprosto bezpečně - s lékařským doprovodem, dostanou do Evropy.

Pochopitelně, ale teprve tehdy, až vlády přímořských států "utahá" vzdouvající se vlna "solidarity", anebo uposlechnou výzvu OSN... a loď Lékařů bez hranic nechají přistát u svých břehů. Až se to stane, bude tu precedent a od té doby bude už jenom krůček k tomu, aby se takovéto cestování stalo součástí našeho každodenního (evropského) života.

To byla tedy ta profesní část úlohy nestátní organizace Lékařů bez hranic.

Ta politická nastává v momentě, kdy si položíte otázku, co bude s těmi "zachráněnými" dál. No, pochopitelně na základě nynější legislativy budou odesláni zpět!

To ale - uznejte sami- co by to potom bylo za zázrak? Kdo by byl ochoten platit převaděčům horentní sumy za "výlet" po vlnách Středomoří na nafukovacím člunu a lodích, s krátkým mezipřistáním někde (kdekoli) v Evropě... a návratem zpět?

"Naštěstí" nejsou převaděči žádní humanitární pracovníci - spíše naopak, takže se ke "svým cestujícím" nechovají zrovna v rukavičkách. Jde jim jen o jejich peníze. Proto se Lékaři bez hranic rozhodli, že ty pasažéry ze člunů budou "zachraňovat" nejenom na moři, ale i na souši, neboť za žádnou cenu nehodlají připustit, aby se navrátili do země, v níž se k nim převaděči nechovali hezky.

Oficiálně jejich "příkaz" vypadá (dnes, prozatím) takto:

"Lékaři bez hranic a SOS Mediterranee očekávají, že se budou evropské úřady řídit mezinárodním právem a rychle určí bezpečné místo pro vylodění všech zachráněných lidí na palubě lodi Ocean Viking."

Autor: Petr Máj | čtvrtek 15.8.2019 11:05 | karma článku: 46.22 | přečteno: 13671x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 7.88 | Přečteno: 89 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 11.21 | Přečteno: 257 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 13.47 | Přečteno: 366 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.68 | Přečteno: 243 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.86 | Přečteno: 663 | Diskuse
Počet článků 186 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1811
Jsem lékař, vlastně byl jsem...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...